Hvorfor synge en glad børnesang sammen med børnene?
Leg og bevægelse 0-6 år
22. september 2019

Hvorfor synge en glad børnesang?

Som børneunderholder og børnemusiker arbejder jeg bevidst med musik og sang. Forskere og musikpædagoger er nemlig enige. Sang er godt for krop og sjæl, og vi burde synge meget mere. Jeg er sikker på, at de har ret. Du kan ikke synge uden at bruge kroppen, og når du synger glade børnesange, bliver du glad – også som voksen.


Børnesangene kan mere end gøre os glade

Børnesange kan give os læring gennem leg. Mange sange indeholder rim og remser, som styrker den sproglige indlæring. Nogle børnesange er mere dybsindige, og gemmer en god morale eller der er et budskab gemt mellem linjerne.


Nogle forældre fortæller også, at det at synge har givet deres barn mere selvtillid, fordi der er noget barnet er glad for – og god til.

Syng med arme og ben

Musik, leg og bevægelse har stor betydning for børns motoriske udvikling, og så er det samtidig, noget der bringer det helt store smil frem, både hos børn og voksne. Og hvorfor ikke have det sjovt når man bevæger sig?

Syng over alt

Børnesange er meget andet end ”vi sætter os ned i en rundkreds og synger”. Du kan bruge de gode børnesange overalt – der er børnesange til stort set alle tænkelige situationer f.eks. en tur i skoven, en sang om at gå i bad, at børste tænder, at tage tøj på, om at sove, om dyrene på en bondegård osv.


Kort sagt kan du bruge sang på mange måder – uanset om det er til sjov og ballade, ”fortælle” en historie eller for at berolige barnet. Og mangler du en børnesang, så kan du roligt opfinde din egen, det gør det endnu sjovere.


Lær at tælle

Det at tælle det er ikke svært, ihvertfald ikke når det læres med en sjov sang, der indeholde nogle sjove rim. Jeg oplever, at mange børn lærer at tælle til denne skønne sang som Jørn Hansen har skrevet til mig. Så syng roligt omkvædet sammen med børnene.

Begynd at synge tidligt med børnene

Der bliver sunget i vuggestue, dagpleje, børnehave og skole. Der bliver ofte lavet en lille leg ud af sangen, som børnene finder sjov. Typisk for at styrke den sproglige stimulering, motorik og båndet mellem børnene. Det er derfor en god idé, at begynde at synge med børnene så tidligt som muligt - også i hjemmet.


De gode børnesange huskes hele livet !

Det bedste ved de gode børnesange er, at de huskes hele livet. Der er ofte mange positive minder knyttet til en god børnesang, f.eks. da man sang dem i skolen, børnehaven, med bedsteforældrene eller med sine forældre. Det gode ved mange af disse børnesange er, at de simple, nemme at lære og selvfølgelig nemme at synge med på, og det er vel en af grundene til at mange af de gode børnesange er mere end 50 år gamle - og stadigvæk holder!


Skal man kunne huske alle børnesange?

Nej – så absolut ikke - Der er rigtig mange gode børnesange i vores sangskattekiste, og man behøver ikke kunne dem alle sammen. Hvis man kan nogle få af de gode klassikerne kan man komme langt. Mariehønen Evigglad eller Lille Peter edderkop er altid gode at kunne.


Hvorfor bliver der ikke skrevet nye børnesange?

Der bliver skrevet masser af nye børnesange. Det er en myte, at der kun findes de gamle klassikere. Der kommer løbende nye udgivelser af børnesange med både kendte og ukendte kunstnere – og i mange forskellige stilarter.


Sagt med andre ord du behøver, ikke ”nøjes” med at synge de gamle sange, men omvendt behøver du altså heller ikke være med på moden og kunne synge alle de nye børnesange.


Det er sjovt at synge

Vi kan ikke komme uden om, at det er sjovt og hyggeligt at synge. Det skaber samhørig og fællesskab at synge sammen. Og det er vel den allerbedste grund til at synge - så kom bare i gang med at synge nogle af de gode gamle børnesange – og der er jo heldigvis masser at vælge imellem. Du kan finde nogle af dem på Spotify eller min YouTube-kanal "Sherif Haps" .
God fornøjelse med at synge
... eller endnu bedre ...skråle med i vilden sky :)

Erik (alias Sherif Haps)