Fastelavn - Hvorfor holder vi fastelavn og hvorfor slår vi katten af tønden?
 
EN GOD GAMMEL TRADITION

Fastelavn

 
.

Underholdning til Fastelavn

Få alletiders fastelavnsfest med Sherif Haps og Guffe.
Sherif Haps ankommer i god tid, stiller lydanlæg op og kort efter lyder den skønneste fastelavnsmusik ud af højttalerne.
Lån en mikrofon og byd velkommen til fastelavnsfest.

Lad Sherif Haps være konferencier og hygge om børnene.
Når alle tønder er slået ned, laver Sherif Haps
20-25 minutter show og kroner Kattekonge, Kattedronning og bedst udklædte børn.

Sherif Haps børneshow

Bliv kontaktet

Dit navn *

Din e-mail *

Telefon nr. *

* = skal udfyldes

Evt. Besked

 

Hvorfor holder vi fastelavn

Vores fastelavnstradition kan samle både børn og voksne, når vi klæder os ud i sjove og festlige kostumer, slår katten af tønden, spiser fastelavnsboller og har det sjovt. Ofte kåres de bedst udklædte i de forskellige aldersgrupper, Kattekonger og Kattedronninger kåres på scenen og det hele sluttes af med festlig børneunderholdning og fastelavnsboller.

Fastelavn er elsket af både børn og voksne. Fastelavn bliver fejret stort set alle steder lige fra skoler, børnehaver, boligforeninger, idrætsforeninger, butikscentre og arbejdspladser.

I gamle dage var fastelavn en festaften for de voksne, inden 40 dages faste som forberedelse til påsken. I dag er fastelavn først og fremmest en fest for børnene, hvor de klæder sig ud og slår katten af tønden.

 

Hvorfor slår vi katten af tønden ?

En af vores mest elskede traditioner er ”slå katten af tønden”, en tradition som er elsket af både børn og voksne. Det er en festlig fornøjelse, hvor man kommer i flotte kostumer og udklædninger – og ”kæmper” om at blive Kattekonge og Kattedronning. Tønden er flot pyntet op med papfigurer af sorte katte samt fyldt op med lækre søde sager som f.eks. slik, rosiner og frugt.

I gamle dag puttede man en levende kat i tønden – den sorte kat var et symbol på ondskab. Ved at putte katten i tønden – og slå den ihjel – mente man, at ondskaben blev slået ihjel. Heldigvis putter vi ikke længere en levende kat i tønden!

 

Hvornår er det fastelavn ?

Fastelavnssøndag er altid syv uger før påskedag. Mange tror, at fastelavn altid falder på en mandag, det gør den ikke – det er altid en søndag. Måske skyldes misforståelsen, at mange skoler og institutioner fejrer fastelavn på mandag?

Hvornår det er fastelavn:
Fastelavn 2019 søndag d. 3. marts
Fastelavn 2020 søndag d. 23. februar
Fastelavn 2021 søndag d. 14. februar
Fastelavn 2022 søndag d. 27. februar
Fastelavn 2023 søndag d. 19. februar
Fastelavn 2024 søndag d. 11. februar
Fastelavn 2025 søndag d. 2. marts
Fastelavn 2026 søndag d. 15. februar


Book sjov underholdning til fastelavn

Ring NU på telefon 60 51 55 15

 

Kattekonge og Kattedronning
Tøndeslagning regler

Kattekonge: Når bunden falder (og slikket falder ud) er kattekongen fundet.

Kattedronning: Kattedronningen er det barn, der slår de sidste brædder ned (dog ikke de brædder som tønden er hængt op i). Sker det, at både bund og hele tønden falder ned på samme tid, er det barnet som har slået lige før kattekongen, som er kattedronning.

Kåring af bedst udklædte samt Kattekonger og Kattedronninger sker på scenen, når alle tønder er slået ned.

OBS: Der er flere lokale variationer af reglerne. Det kan f.eks. at Kattedronningen, er den som står lige efter Kattekongen eller at Kattekongen selv vælger sin egen Kattedronning. Husk derfor, at aftale (og fortælle) reglerne – så alle deltagere (og deres voksne) kender reglerne på forhånd.

HUSK SIKKERHEDEN
Hold afstand, og gå først frem til tønden, når den foran har slået. Stop med at slå, når der kun er de brædder tilbage som tønden hænger i - ellers bliver det farligt.
 

Fastelavnsris
Mor og Far - Vågn NU op !

En gammel tradition er, at liste tidligt op fastelavnssøndag om morgenen, og vække sine forældre ved forsigtigt at slå på dynen og synge ”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have….”. Her gælder det om at være forberedt, og have den klar aftenen inden man går i seng. De fastelavnsris vi kender i dag, er typisk bundet sammen af birkegrene og pyntet med papfigurer og slik – og købt færdige nede hos købmanden. Du kan sagtens selv lave dem, det er en sjov aktivitet, du kan lave sammen med børnene.

I gamle dag var det ikke så festligt. Nogle steder brugte de voksne fastelavnsriset til at piske deres børn – for at minde dem Jesus lidelser. Eller for at slå ondskaben ud af de voksne. Sådan er det heldigvis ikke mere. Nu er det for at vække de voksne, så man kan spise morgenmad (med fastelavnsboller) sammen.